Kuchnia

Czy gliniane naczynia są zdrowe? Poznaj opinię ekspertów z firmy Zdrowa Sowa

• Zakładki: 47


Czy zastanawiałeś się, dlaczego proste, przygotowane w glinianym kociołku danie, którym raczysz się podczas biwakowania z przyjaciółmi, smakuje tak znakomicie? Czy to kwestia atmosfery, czy wpływ świeżego powietrza na twój apetyt?  Po części zapewne jedno i drugie. Sekret smaku tkwi jednak w czymś innym. To zasługa glinianego naczynia, które nie tylko ułatwia gotowanie i poprawia jego walory smakowe. Jakie jeszcze zalety mają gliniane naczynia?

Naczynia z czystej, nieszkliwionej gliny są wolne od ciężkich metali i drobnoustrojów. Choć dzisiaj nikt nie będzie leczyć śledziony, nerek czy też infekcji oczu gliną, jak to czyniono w czasach rzymskich, jej wpływ na nasze zdrowie jest co najmniej wart uwagi. Gliniane naczynia, które zasadniczo pochodzą z gleby i po zakończeniu swojego żywota do gleby trafią, ulegając całkowitej biodegradacji, wpisują się w ekologiczny tryb życia. 

Dlaczego warto gotować w glinianych naczyniach?

Naturalne właściwości izolacyjne gliny i porowatość materiału powodują, że mamy do czynienia z cyrkulacją pary w glinianym naczyniu. Dużo wilgoci pozwala na gotowanie z mniejszą ilością oleju lub oliwy. Danie z glinianego naczynia jest mniej kaloryczne i zdrowsze. Gotowanie w glinianym garnku trwa nieco dłużej niż w przypadku naczyń ze stali nierdzewnej, ale za to ryzyko przypalenia potrawy jest dużo mniejsze. Powolny proces gotowania pozwala zachować wszystkie składniki odżywcze, co znacząco poprawia smak dania.  Jako że glina ma zasadowy charakter, neutralizuje kwasy zawarte w pożywieniu, ułatwiając trawienie. Korzystanie z glinianego naczynia to sposób na naturalną i darmową suplementację wapnia, fosforu, żelaza, magnezu i siarki. 

Jak możesz wykorzystać gliniane naczynia?

Jeśli twoja kuchenka nie jest przystosowana do glinianych naczyń, wcale nie musisz z nich rezygnować. Znakomicie sprawdzą się do zapiekania potraw w piekarniku, a także serwowania wody. Zyskasz pewność, że naczynie jest wolne od szkodliwego nanoplastiku i toksycznego BPA, a sama woda i potrawy wolne od ciężkich metali, które zostały zneutralizowane przez glinę. Ponadto zaskoczy cię słodkawy smak i temperatura wody. Woda serwowana w glinianym naczyniu jest zawsze przyjemnie chłodna.

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
234 wyświetlenia
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *