Kuchnia

Zdrowe chipsy — jak zrobić je samemu w domu?

• Zakładki: 36


Chipsy to jedne z najpopularniejszych i najczęściej wybieranych słonych przekąsek. Kto z nas nie lubi schrupać czegoś tak smacznego podczas oglądania filmu czy czytania książki? Mimo to dobrze wiemy, że nie jest to najzdrowszy produkt. Na szczęście w sklepach bez problemu dostaniemy zdrowe chipsy, ale możemy je także samodzielnie przygotować w domu. Jak to zrobić?

Domowe zdrowe chipsy

Znalezienie wartościowszego zamiennika dla ulubionych przekąsek nie jest wcale trudne. Obecnie na rynku mamy duży wybór ciekawych alternatyw takich jak zdrowe chipsy, ciastka o obniżonej kaloryczności czy czekolada bez cukru. Jak najbardziej warto ich spróbować i przekonać się, że mogą być równie smaczne, jak mniej zdrowe przekąski. Wiele radości może nam przynieść przygotowanie takich produktów samodzielnie w domu. Wbrew pozorom do wykonania domowych zdrowych chipsów możemy wykorzystać nie tylko ziemniaki. Sprawdzą się też inne warzywa, na przykład batat, marchew, burak czy jarmuż. Wystarczy jedynie pokroić nasze warzywa na cienkie plasterki, dodać olej i ulubione przyprawy, a następnie upiec w piekarniku do chrupkości. Dodatkowo możemy do tego przygotować domowe dipy takie jak guacamole, które dostarczą nam jeszcze więcej cennych składników odżywczych. Zdrowa dieta wcale nie musi być nudna. Dlatego też warto eksperymentować w kuchni i szukać alternatyw dla niekoniecznie wartościowych produktów, które do tej pory spożywaliśmy!

Artykuł powstał przy współpracy ze sklepem internetowym biozdrowy.pl.

Fot. Shutterstock

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
37 wyświetleń
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *