Naczynia miedziane to piękna ozdoba kuchni i świetne uzupełnienie zastawy stołowej podczas świąt, urodzin i innych specjalnych okazji. Ale czy tylko? Przeczytaj artykuł i dowiedz się, jakie cechy ma miedź i jakie korzyści niesie dzięki temu używanie naczyń z miedzi. Zapraszamy!
Znaczenie miedzi dla organizmu
Miedź to pierwiastek potrzebny ludziom i innym zwierzętom do życia. Bierze udział w procesach oddychania, tworzenia czerwonych krwinek, ochrony błon komórkowych przed zgubnym działaniem wolnych rodników, pielęgnacji komórek nerwowych. Bez niej nie powstałaby tkanka łączna, a hormony odpowiedzialne za zdrowie układu sercowo-naczyniowego (prostaglandyny) nie uległyby syntezie.
Jak dostarczać miedź do organizmu?
Istnieją różne sposoby dostarczania miedzi do organizmu. Pierwszy to spożywanie pokarmu bogatego w ten pierwiastek. Drugi polega na suplementowaniu miedzi – samej lub z substancjami ułatwiającymi wchłanianie. I wreszcie trzeci stanowi używanie naczyń miedzianych. Wiadomość może być dla Ciebie nowością i zaskoczeniem. Jak to możliwe, że naczynia, których się nie zjada, zapewniają organizmowi zastrzyk miedzi?
Otóż naczynia z miedzi wchodzą w reakcję z wodą, która je wypełnia. Ze względu na właściwości antybakteryjne, antynowotworowe, przeciwzapalne i antyoksydacyjne miedzi woda zostaje oczyszczona bez zmiany smaku, zapachu, barwy. Na drodze jonizacji pH dochodzi do usunięcia drobnoustrojów, bakterii i wirusów. Mało tego, tak oczyszczona woda z miedzią usuwa toksyny również z organizmu i korzystnie wpływa na układ pokarmowy.
Jakie zalety ma woda z naczyń miedzianych?
Dzięki używaniu naczyń z miedzi, przede wszystkim do trzymania wody, możesz liczyć m.in. na:
- usunięcie wirusów, bakterii i drobnoustrojów z organizmu,
- wzmocnienie układu immunologicznego, czyli poprawę odporności,
- lepsze wchłanianie żelaza,
- poprawę pracy układu pokarmowego, w tym jelit,
- utrzymywanie równowagi kwasowo-zasadowej w ciele,
- sprzyjanie budowie komórek, transportowi składników odżywczych,
- ochronę mózgu i lepszą koncentrację,
- utrzymywanie prawidłowego ciśnienia krwi,
- zwiększenie energii.
Inne zalety naczyń z miedzi
Poza wyżej wymienionymi, głównie zdrowotnymi zaletami używania naczyń z miedzi istnieje wiele innych. Naczynia miedziane wybierają profesjonalni kucharze, jako że miedź umożliwia równomierne rozłożenie i utrzymywanie temperatury podczas gotowania czy pieczenia. Dodatkowo nie ulega korozji i jest bardzo trwała. Osoby ceniące środowisko ucieszą się z waloru ekologicznego – 80% metalu z takich naczyń nadaje się do ponownego przetworzenia.
Artykuł powstał przy współpracy z firmą Sklepbialysaibaba.pl.
Zdj. Shutterstock