Zdrowie

Jak wykryć celiakię? Zrób badania na nietolerancję glutenu

• Zakładki: 25


Celiakia to bardzo podstępna i jednocześnie wyniszczająca organizm choroba. Przez wiele lat może nie dawać żadnych objawów, przebiegając w ukryciu, lub też dawać objawy, które przez chorych są łączone z zupełnie innymi dolegliwościami. Aby zdiagnozować celiakię i zacząć odwracać skutki kontaktu białka pochodzącego z pszenic i jej odmian, żyta oraz jęczmienia z układem odpornościowym, konieczne są badania na nietolerancję glutenu. 

Celiakia jest zaburzeniem autoimmunologicznym, w którym układ odpornościowy omyłkowo atakuje przewód pokarmowy po spożyciu produktów zawierających gluten. Osoby z celiakią mają genetyczną podatność na odmienne rozpoznawanie glutenu, co powoduje, że układ odpornościowy wytwarza przeciwciała lub białka, które próbują usunąć gluten z organizmu. Podczas tej próby obrony przed substancją zidentyfikowaną jako szkodliwa, dochodzi do ataku na wyściółkę jelita cienkiego, co kończy się stanem zapalnym. Uszkodzone kosmki jelitowe nie spełniają swej funkcji, przez co organizm zaczyna mieć problemy ze wchłanianiem składników. Stąd już tylko krok do kolejnych problemów. Ich lista jest bardzo długa. Nie wszyscy chorujący na celiakię doświadczają tych samych objawów. 

Badania na nietolerancję glutenu: poznaj objawy 

Zanim porzucisz gluten na dobre, przyjrzyj się swojemu organizmowi. Choć większość osób kojarzy nietolerancję glutenu z problemami układu pokarmowego, na ten rodzaj dolegliwości skarżą się głównie dzieci. U osób dorosłych objawy celiakii są mniej oczywiste i mogą być łączone z zupełnie innymi chorobami.  Gdy organizm atakuje zdrowe tkanki, chory może skarżyć się na reumatoidalne zapalenie stawów, tarczycy, zespół Sjögrena, opryszczkowe zapalenie skóry, cukrzycę typu 1, zmiany w cyklu miesiączkowym, problemy z erekcją oraz niepłodność.  Nieleczona celiakia wiąże się również z przewlekłym zmęczeniem, bólem głowy, anemią i osteoporozą. Ponadto może zwiększać prawdopodobieństwo zachorowania na raka zwanego chłoniakiem. 

Badania na nietolerancję glutenu 

Trwała nietolerancja glutenu wiąże się z pewną wariacją genetyczną, czyli posiadaniem genów HLA-DQ2 (DQ2,2; DQ2,5) i HLA-DQ8. To właśnie one uruchamiają odpowiedź autoimmunologiczną organów wewnętrznych, gdy do organizmu przedostanie się gluten. Sposobem na wykrycie choroby jest test genetyczny. Ujemny wynik testu DNA w 100% wyklucza celiakię. Badania na nietolerancję glutenu wykonywane są również na podstawie próbki krwi żylnej. Polegają na sprawdzeniu stężenia przeciwciał IgA przeciwko endomysium mięśni gładkich (EmA) i transglutaminie tkankowej typu 2 (anty-TG2). Trzecim typem badania na nietolerancję glutenu jest biopsja jelita cienkiego. Na ogół wystarczą dwa pozytywne wyniki badań, by zdiagnozować celiakię. Aby nie narazić się na zbędny stres, zacznij od badań DNA, a gdy ich wynik będzie dodatni, przejdź do badania surowicy krwi. Gdy badanie wykaże podwyższony poziom przeciwciał we krwi, biopsja nie będzie już konieczna. 

Celiakia czy nietolerancja na gluten?

Wiele osób myli celiakię z nietolerancją na gluten. Między pojęciami nie można postawić znaku równości. Celiakia jest chorobą autoimmunologiczną, która uszkadza jelita, powodując powstawanie wielu innych chorób. Z kolei nietolerancja glutenu jest reakcją uczuleniową, której efekty na ogół są natychmiastowe. Ten rodzaj alergii nie uszkadza ściółki jelita. Aby postawić prawidłową diagnozę i rozpocząć leczenie, należy udać się do gastroenterologa, który wskaże, jakiego typu badania powinniśmy zrobić.  

Artykuł powstał przy współpracy z Apteką Zdrowie.

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
43 wyświetlenia
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *